מכירת משק חקלאי – דגשים שחשוב להכיר
מכירת משק חקלאי – כל מה שחשוב לדעת

מכירת משק חקלאי הינה מורכבת משמעותית לעומת מכירה של נכס נדל״ני אחר. אחת הסיבות היא שברוב מכריע של המקרים בעלי הזכויות במשק החקלאי אינם בעלי הזכויות במקרקעין, אלא הם ״ברי רשות״ בלבד.
לכן על מנת לבצע מכירה של משק חקלאי, יש לקבל בין היתר את האישור של רשות מקרקעי ישראל. עדיין, מבחינת הדין מכירה של משק חקלאי היא שוות ערך למכירה של זכות במקרקעין, ולכן יש צורך לשלם מיסים ותשלומי חובה שונים מתוקף המכירה.
מומלץ להיעזר בשירותיהם של עורכי דין מנוסים ומיומנים, שמתמחים בתחום של מכירת נחלה ומשקים חקלאיים ומסוגלים לספק לכם את כל המידע הנחוץ לצורך ביצוע המכירה.
עורכי הדין ילוו אתכם לכל אורך התהליך וכמובן יסייעו לעבור את הבירוקרטיה ולהבין את כל הניואנסים הרלוונטיים.
מיסוי במכירת משק חקלאי – אלו מיסים ותשלומי חובה תאלצו לשלם כמוכרי נחלה חקלאית?
- תשלום החובה המשמעותי ביותר במסגרת העסקה הוא דמי הרכישה שמשולמים לרשות מקרקעי ישראל על שווי הזכויות הנמכרות בחלקת המגורים בנחלה (זכויות קיימות ועתידיות), כאשר חשוב לדעת כי שווי הזכויות נקבע לפי שמאות של השמאי הממשלתי ואינו מחושב משווי העסקה או המשק בעיני הקונים והמוכרים. ביצוע השמאות על ידי השמאי הממשלתי וקביעת דמי הרכישה הוא אחד התהליכים הממושכים ביותר בעסקה, עשוי לארוך גם שנתיים ויותר ומהווה את הגורם המעכב הראשי בהשלמת עסקאות אלו.
- תשלום חובה משמעותי נוסף הוא היטל השבחה. כיום במושבים רבים מאושרת, או מצויה בתהליך, תב״ע המאפשרת בית שלישי ויותר בנחלה החקלאית, ובמקרים בהם התוכנית אושרה וקיבלה תוקף, היטל ההשבחה (החל על המוכר) יהיה משמעותי מאוד.
- גם מס השבח עשוי אף הוא להיות גבוה, בתלות במועד רכישת הזכויות במשק על ידי המוכר, מס׳ הבתים בנחלה ועוד. בשונה ממס השבח המשולם בעקבות מכירת דירה למשל, מס השבח עבור מכירת משק חקלאי מחושב באופן מסורבל ומסובך יותר. מאחר ורשויות המס אינן רואות במשק החקלאי יחידה אחת, אלא מספר יחידות שונות, המיסוי מתבצע בחלוקה ל (פיצול) למס׳ תאי שטח ו/או ״צברי זכויות״ שונים שלכל אחד חישוב המס הרלבנטי אליו (כגון ״בית המגורים״, יתרת זכויות הבניה, החלקה החקלאית ועוד. לפיכך גובה מס השבח תלוי כאמור בין היתר בהיקף הנכסים הבנויים במשק החקלאי ובזכויות הבניה שנותרו בו.
- כמו כן ישנם דמי ההסכמה, המשולמים כיום לרשות מקרקעי ישראל רק על הקרקע החקלאית במשק. ובנוסף מס ערך מוסף שתאלצו ככל הנראה לשלם, בהתאם לאופי המשק שלכם. יש לזכור כי ישנה משמעות לעניין זה להבדל בין מכירה של משק חקלאי פעיל, הכולל את כל הציוד הנלווה אליו, לבין מכירה של משק המכיל בית מגורים וזכויות בנייה בלבד.
- וכן קיים מס יסף, המשולם בהתאם להיקף ההכנסות של המוכר.
- במידה וקיים חוב לסוכנות היהודית יהיה צורך להסדירו על מנת להשלים את עסקת המכירה של המשק.
מכירת משקים חקלאיים רק עם אנשי מקצוע מהתחום
למוכרי משק חקלאי חשוב מאוד לבצע, ואסור לוותר על, בדיקות מקדמיות קפדניות ביותר של כל הנושאים המשפיעים על גובה המסים ותשלומי החובה שישולמו בעסקה.
מאחר ומכירת המשק כרוכה בתשלומים שונים, המסתכמים במאות אלפי עד מיליוני שקלים (בהתאם לשווי המשק הנגזר ממיקומו ומהיצע וביקוש), חשוב לבצע את העסקה בעזרת ליווי משפטי צמוד.
רק משרד עורכי דין שימתמחה בתחום יוכל לספק לכם את הייעוץ המשפטי המקיף ביותר, שיסייע לכם להיערך נכון ומראש לקראת המכירה, להבין את מידת הכדאיות של העסקה, ואף לחסוך עד כמה שניתן בתשלומי החובה.
אם התעניינתם במכירת משקים חקלאיים, עוד יכול לעניין אתכם: רכישת משק חקלאי | מכירה של נחלה
אנו במשרד עורכי הדין מלוים נחלה לדורות נשמח לסייע ולייעץ לכם לגבי מכירת משק חקלאי. אנו מתמחים במכירה ורכישה של משקים חקלאים ונשמח לתרום לכם מהידע הרב שצברנו לאורך השנים.
נוכל לסייע לכם ביצירת הפתרון האידיאלי ביותר לצרכים ולרצונות שלכם, במטרה למכור את המשק בצורה היעילה והמשתלמת ביותר עבורכם.
לקבלת מידע נוסף,
צרו קשר!